onsdag 24. september 2008

Dyr i media den siste uken

Det har vært en del artikler i media om dyr den siste uken, så da tenkte jeg å ta for meg disse og hva jeg synes om dem.

Sparker, slår og voldtar grisunger - Et opptak gjort på en gård i USA viser grov mishandling av griser. Siri Martinsen i NOAH sier: - Vi bør ikke være for selvgode i Norge og tro at dette ikke foregår her også. Vi vet at det er vanlig å slå og sparke dyr under transport.

Jeg er redd mange nordmenn avskriver dette som usannsynlig i Norge. Det er ikke mange som synes dette er OK behandling av dyr selv om de spiser kjøtt. Men man bør være klar over at dette skjer i Norge også. Kanskje sjeldnere enn i USA, men det skjer. Du vet ikke om kjøttet du betaler for kommer fra et mishandlet dyr eller ei. Hele kjøttindustrien og dyrenes manglende rettigheter bygger opp under at dyrene er til for oss, de skal brukes. Så lenge dette er holdningen så vil mishandling skje.


Det enkle er ofte usmakelig - Artikkelen omtaler hvordan Rema klarer å selge billig kylling, fordi de benytter seg av en produsent som ikke akkurat scorer høyest på dyrevelferd. Det er forsovet noe å tenke på for de som har lyst på dødsbillig kylling (pun intended), men et viktig poeng er utelatt. Det er ikke bare kyllingen fra Rema som bir mishandlet og drept for å gi deg et velsmakende måltid. Det er alle kyllinger. Det som er beskrevet i artikkelen er ikke langt fra vanlig praksis i kyllingindustrien. Har du like lyst på den kyllingen som den kyllingen har på livet?


Kakk den i hodet med noe hardt - Her er det en dame som har fått beskjed om at hun bare skulle kakke kattungen hun hadde funnet i hodet med noe hardt, slik at hun ble kvitt den. Jeg synes denne saken illustrerer to tragiske ting med dagens dyre-Norge.

For det første, politiets og mattilsynets manglende evne til å ta ansvar overfor hjemløse dyr. Rådet "bare drep den" er hverdagslige tilbakemeldinger folk får fra disse myndighetspersonene når de ringer for å få hjelp med hjemløse kjæledyr. Evt. hvis du er heldig sier de "ring Dyrebeskyttelsen". De lesser ansvaret de burde tatt over på frivillige som bruker fritiden sin på å ordne opp i det som burde vært mattilsynets/politiets jobb.

For det andre, "dyrevennene" blir helt hysteriske når det er kjæledyr det er snakk om. I landbruket blir dyr kakket i hodet hver eneste dag uten at noen slår alarm. Det er tydelig at landbruksdyr er annenrangs.

2 kommentarer:

Heidi sa...

Jeg hadde ikke hørt om den første. Veldig enig i at vi ikke kan være trygge på at dette ikke skjer i Norge også.

Anonym sa...

Det var en skrekkens grisefarm og det er skremmende å tenke på at det finnes dyremishandlere og psykopater som er i nærheten av disse hjelpesløse skapningene.Folk som jobber med dyr skulle vært pliktig til å ha en plettfri vandel og blitt fulgt opp.Hadde det vært mennesker det gjaldt ville myndighetene ha grepet inn med en gang men dyrene har ikke mange forsvarere.Grisene skal ikke bli glemt,det må vi som vil at husdyr skal leve godt sørge for.Måtte disse onde menneskene bli skamslått i fengslet.