tirsdag 28. oktober 2008

Noen tall

Lever Norges landbruksdyr på den idylliske lille gården vi ser presentert i reklame og historier? Og gjøres slakten med minimal lidelse påført dyret og med god kontroll? Her kommer noen tall fra "dyrevennlige" Norge som gjør det vanskelig for meg å se at dette overhodet er mulig :

Antall dyr som slaktes årlig: ca. 50 millioner (per 2003, landdyr)
Antall slakterier: ca 60 (2002)

Det er tydelig at samlebåndslakt er strengt nødvendig for å dekke etterspørselen her. La oss gjøre noen regnestykker.

50 millioner delt på 60 slakterier = 833 333 dyr som slaktes hvert år per slakteri i gjennomsnitt. Dette er mange dyr.

La oss si at slakteriene aldri har stengt og det drepes hver dag.

833 333 delt på 365 dager = 2283 dyr per dag

Siden slakteriene ikke er åpent hver dag er det reelle tallet enda høyere. Hvordan klarer man i det hele tatt å sørge for at ingen kyllinger skoldes levende eller at alle dyrene er bedøvet nok før de drepes? Hvordan klarer man å gjøre drap på samlebånd stressfritt? Svaret er: det går ikke.

Kilde: dyrevernalliansen

7 kommentarer:

Heidi sa...

Jeg syns det er så utrolig å tenke på at de helt vannvittig høye tallene er for individer. Verden var i sjokk da 3000 døde i terrorangrepet 11.09.01 og så dreper vi her i Norge tilnærmet like mange ikke-menensker (jeg regner med sjødyr) hver dag, hvert år, og tallene øker.

Kaja sa...

Ja, og det siste tallet var jo bare per slakteri, så hvis vi regner alle landdyrene (50 millioner delt på 365) så blir det ca 137 000 dyr per dag, og det bare i Norge. Det er helt syke mengder som jeg egentlig ikke helt klarer å ta inn over meg.

Et dyreliv er så groteskt lite verdsatt at jeg blir helt matt...

Morten sa...

Veldig taknemlig for at du tar deg tiden til å sette tallene i en kontekst. Hvis man antar at ca 3000 dyr slaktes pr slakteri hver dag (pga stengt lørdag og søndag) blir det omtrent 375 i timen (8 timers åpningstid), altså mer enn 1 dyr hvert tiende sekund.

Selv med 10 slaktehaller (noe man vanligvis ikke har, såvidt jeg vet) brukes det da godt under 2 minutter pr dyr, og det sier seg selv at det er håpløst.

Anonym sa...

Har du vært på et slakteri å sett? Det er veldig viktig at dyrene ikke blir utsatt for unødvendig stress, men litt vil det uansett bli.

Sw: takk for at du leste innlegget mitt, har skrevet noen kommentarer til det du skrev.

Kaja sa...

Jeg har lest en del om hvordan det foregår og jeg synes ikke selv de metodene som er lovlige er forsvarlige. Nå er det også sånn at det ikke rent sjelden forekommer overtramp og slurv, og dette går utover mange dyr hver eneste dag.

Ta kylling. På grunn av samlebåndeffektivitet og mangelfulle metoder skoldes mange levende hver dag.

Fra dyrevernalliansen:
"Vi anslår på grunnlag av dette at mellom 116.000 og 365.000 kyllinger var i faresonen i 2000 - det vil si at opptil 1000 kyllinger hver dag risikerer å bli levende skoldet."

Hadde vi ikke avlet dem opp og drept dem hadde ikke en eneste en måttet lide.

Kaja sa...

Her er linken til sitatet: http://www.dyrevern.no/Emner/landbruk/68/Nyheter_om_transport_og_slakt/490

Heidi sa...

Det er generelt veldig vanskelig å ikke utsette noen som skal drepes for "unødvendig stress".

Husker første gang jeg hørte dødsskriket på en dokumentar som viste griser som sto i kø inn fra ventehallen til selve slakterhallen. Det er det skriket du bare instinktivt vet hva er - den verst tenkelige angst - og det setter seg i kroppen din. Man hører det også i mødre som får sine barn revet vekk fra seg. Dyr som skal slaktes vet hvor de skal, og det er veldig naivt å tro at den opplevelsen kan gjøres så mye mer behagelig for dem.